29 Kasım 2010 Pazartesi

CAFE PAPELAM DAN ALIP DENEDİKLERİM

Bu resimlerdekilerin hepsini sevgili kardeşim papelanın bloğundan  alıp denedim çok güzel tarifler olduğu için sizlerlede paylaşmak istedim sizde denemek isterseniz tarifleri arkadaşımın bloğunda haydi tıktıkl ayın:)
 TOST  EKMEĞİNDEN RULO BÖREK  ORJİNALİ VE AYRINTILARI İÇİN BAKIN  
ben burada da bulunması açısından tariflerini de ekliyorum ama ayrıntıları arkadaşımdan kopyalayıp getiriyorum hoşgörüsüne sığınarak
Malzemeler:

.1 paket tost ekmeği
.1 adet merdane :)
.100 gram tereyağ
İç harcına dilerseniz kıymalı isterseniz benim yaptığım gibi dil peynirli yapın her haliyle lezzetine doyulmuyor 
tost ekmeklerini ister kenarlarını çıkarıp ister çıkarmadan merdaneyle inceltebildiğiniz kadar incelttikten sonra iç harcını bir kenarına koyup ruo sarın sonra temiz ve nemli bir beze yan yana sıralayıp sarın 15 dakika bekletin  kurumaması için ve sonra böreklere azıcık tereyağı sürüp tavada çevirerek kızartın heryeri kızarınca servis edin afiyetle yiyin:)
eğer kıymalı yaptıysanız 2 parmak kalınlığında keserek tabağa yan çevirip dizin ve üstlerine yoğurt veya domates sosu ile mantı tadında servis edebilirsiniz o şeklinin de resmini çekip yayınlayacağım ilerde inşaallah çok lezzetli oluyor bence deneyin

 ÇITIR  KASELER TARİFİ VE AYRINTILARI İÇİN BAKIN LÜTFEN
Çıtır Kase İçin:

.2.5 su bardağı un
.1/2 su bardağı ılık su
.6 çorba kaşığı zetinyağı
.1 yumurta sarısı
.2 çay kaşığı tuz
.Arzunuza göre baharatlar
( kırmızı pul biber,karabiber,kekik )
.2 tatlı kaşığı susam
.2 tatlı kaşığı çörek otu  

Çıtır Kase Yapılışı:

.Malzemelerin hepsini genişçe bir kapta iyice yoğurun.
.Tuz ve baharatlarını ekleyin.
.20 dakika kadar dinlendirin
.Fırında dayanıklı kase veya tart kalıplarınızın dışını yağladın
.Oklava yardımı ile açtığınız hamur ile dışlarını kaplayın
.Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize yerleştirin.
.Önceden ısıtılmış 180 derecede kızarana kadar pişirin.
.Soğuttuktan sonra çıtır kaseleri dikkatlice tabaktan ayırın.
 ÇITIR  KASELER (BROKOLİ SALATASI İKRAM ETTİM BEN)
 MEDOVİK   PASTA  TARİFİ  VE AYRINTILAR İÇİN TIK TIK LAYIN
3 yumurta
.120 gram tereyağ veya margarin
.1 çay bardağı kadar şeker
.3 çorba kaşığı bal (mümkünse kalitelisini tercih edin,hamurun kıvamını doğrudan etkiliyor.)
.1.5 paket kabartma tozu (orijinalinde karbonat kullanılıyor ben  kabartma tozu ile pişiriyorum)
.4 su bardağı kadar un
.1 paket vanilya
Kreması için :
Malzemeler:

.4 su bardağı süt
.3 çorba kaşığı un
.1 çorba kaşığı nişasta
.5 çorba kaşığı şeker
.Vanilya 
1 adet yumurta sarısı
1 kaşık bal (veya arabistandakiler için haliyb camuz)
Yapılışı:

.Evvela üç yumurta ve şekeri iyice çırpınız.
.3 çorba kaşığı dolusu balı bir tavaya alıp,ısıtınız.Isındığında kabartma tozunu katıp köpürene dek pişiriniz ( en fazla 1 dk)
.Köpüren karışımı önceden çırptığınız yumurta ve şekerin bulunduğu kaba ilave ediniz.
.Ayrı bir tavada tereyağ veya margarini eritip ılınınca karışıma katınız.
.Son olarak un ve vanilyayı da azar azar ekleyip,hafif sert bir hamur elde ediniz.
.Hamuru 6' eşit parçaya bölüp,her birini oklava veya merdane yardımı ile,unlu bir zeminde yemek tabağı büyüklüğünde açınız. (Orta boy tencere kapağınızla ölçün ve ondan biraz daha büyük açın)
.Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye bir tane koyup,çatalla birkaç yerinden delerek,önceden ısıtılmış180 derecede yaklaşık 2-3 dk pişiriniz (Sık sık kontrol edin,hemen pişiyor,aman ha yanmasın!)
.Hepsi pişince,tencere kapağı ile kesip,aynı boyda olmalarını sağlayınız.Artan kenarları robotta un haline getiriniz.
(Pastayı süslemede kullanacağız.)
.Pişen bisküvilerden teker teker alıp,aralara / üstüne / dışına kremasını sürünüz,yani pastamız tamamen krema ile kaplanacak,bitince kenarlarını bisküvi unları ile kapatınız.
Not:Ben bazen aralara kremayla birlikte yuvarlak dilimlediğim muzlardan da koyuyorum,güzel oluyor.
Eğer  arasına çiğ kremalı harç yerine muhallebi kullanmak isterseniz,ara katlara sürüp dışını 2 paket krem şantiyle hazırladığınız beyaz tabaka ile kaplayınız.

 PASTANIN  BİR  DİLİMİ
 EKMEK MANTISI  TARİF VE AYRINTILAR İÇİN TIK TIK LAYIN

Ekmek Mantısı
Malzemeler:
1 bayat ekmek
1 büyük veya 2 küçük soğan
1 diş sarımsak
1 yumurta
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber,kırmızı biber,nane..
(ben baharat sevdalısı olduğum için ne varsa katıyorum:)
Kıvamını ayarlamak için yarım çay bardağı kadar su.

Üzerine
Yoğurt
Sos:
Salça ve yağ 
(dilerseniz toz biber)

Hazırlanışı:

Tarifimiz son derece pratik..

1-Ekmekleri robotta iyice çekiyoruz.

2-Soğanımızı da ince ince rendeliyoruz.

3-Ekmek,soğan,yumurta,baharatları yoğuruyoruz,biraz su katıyoruz,kuru kalmaması gerekiyor,aksi halde dağılır..

4-Hazırladığımız köfte harcından,orta büyüklükte toplar yapıyoruz.

5-Bir litre et / tavuk suyunu orta boy tencerede kaynatıyoruz (et suyu yoksa,bulyon katabilirsiniz)

6-Köftelerimizi kaynayan suya atıyoruz,10-15 dakika pişiriyoruz.

7-Köftelerimizi alıp,suyunu süzdürüyoruz,tavada kızarttığımız yağda 2-3 dakika kızartıyoruz.. (Biz böyle sevdiğimiz için ,kızartıyorum,aslında sadece haşlanması yetiyor..)

8-Servis tabağımızı,mis kokulu köftelerimizi alıyor,üzerine bol yoğurt döküyoruz..
Minik bir tavada kızdırdığımız sosu da üzerine cızlatarak döküyoruz :)
 FELAFEL  (NOHUT  KÖFTESİ)  TARİFİ VE AYRINTILARI İÇİN BAKIN
Malzemeler:

.1 bardak haşlanmış nohut
.1/2 bardak bulgur
.1 büyük beyaz soğan (ince doğranmış)
.3 diş sarımsak rendesi (Ben 1  büyük diş kullanıyorum,fazlası sevmeyenler için rahatsız edebilir)
.1/2 demet ince kıyılmış maydonoz (Opsiyonel)
.1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kişniş
.1 büyük yumurta
.2 tatlı kaşığı kimyon
.1 çay kaşığı paprika
.1 çay kaşığı kırmızı biber
.1 çay kaşığı kekik
.1 çay kaşığı karabiber
.1 tatlı kaşığı susam veya çörek otu
.2 çorba kaşığı tahin
.2-3 çorba kaşığı galeta unu (Kıvamını ayarlamak için artırabilirsiniz)
.1 buçuk tatlı kaşığı tuz
.1/2 paket kabartma tozu
(Baharatları arzunuza göre ayarlayabilirsiniz)
Kızartmak için yağ
YAPILIŞI:
.Bulgurun üzerini çok geçmeyecek kadar  su koyup,ağzını kapatın ve 10 dk. çekmesini bekleyin.
.Nohut,yumurta,sarımsak,soğan,tahin ,kabartma tozu ve baharatları mutfak robotunda iyice çekin.
.Karışımı kaba alıp,bulgur ve galeta ununu ekleyip 1-2 dk yoğurun.
.2 saat kadar buzdolabında bekletin (Vaktiniz az ise 1 saat buzlukta da bekletebilirsiniz,ara sıra kontrol edin,sertleştiğinde kızartılmaya hazırdır)
.Harcınızdan ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
.Orta boy bir tencereye bol yağ koyup kızdırın. Kızdığını anlamak için ekmek parçaları atabilirsiniz.
.Köftelerinizi yağa atıp,altın rengi alıncaya kadar kızdırın.
MİLFÖY  KAPLI  TOP KEK TARİFİ VE AYRINTILARI İÇİN BURAYA BAKIN

PAPELADA MUHTEŞEM TARİFLERLE KARŞILAŞACAKSINIZ VE HEPSİNİ DENEMEK İSTEYECEKSİNİZ EMİN OLUN ::)))
ELLERİNE SAĞLIK şEYMA KARDEŞİM HARİKASIN

28 Kasım 2010 Pazar

GÜVEÇDE PATATESLİ KEBAP

Güveç  tepside  kurban etiyle patatesden yaptığım bu yemeğe kebap ismini eşim ve oğlum taktılar bende yeni yemek etkinliğimiz olan Hobidünyam yemek etkinliği "8" KURBAN BAYRAMI SOFRALARI etkinliğimize ev sahibeliği yapan Özlem'e gönderiyorum ve arkadaşıma  bol katılımlı güzel bir etkinlik diliyorum kolay gelsin Özlemciğim:)
Eveeet gelelim tarifimize:
İlk önce 500 gr. kadar etimizi yıkayıp düdüklü tencerede üzerini örtecek kadar az bir suyla 20 dakika pişirelim. Sonra süzerek aldığımız etlerimizi 2 kaşık tereyağı ile güzelce kavuralım tuzunu,karabiberini,kekiğini ve pul biberini de isteğimize göre ekleyip ateştn alalım kapağı kapalı olarak bir kenarda beklemeye alalım.
Bir tencereye 1 fincan zeytinyağını koyup içinde 1 adet ince doğranmış soğanı bir tutam şeker ve bir tutam tuzla  biraz kavuralım pembeleşmeye başlayınca içerisine 10 adet kültür mantarını irice doğrayıp ekleyelim kısık ateşte kavuralım yumuşamaya başladığı zaman 2 adet kabuklarını soyduğumuz domatesleri küp küp doğrayıp ilave edelim en son olarak da 4 adetorta boy  patatesi soyup iri küpler halinde doğrayalım onuda ekledikten sonra kapağını kapatıp biraz pişirelim arasıra karıştırmayı unutmayın
patateslerin sertliği biraz gidince bu harcı etlerin üzerine alıp düdüklü tencerede kalan et suyunu da üzerine gezdirelim ve hepsini güzelce karıltırıp 3 adet defne yaprağını üstüne koyalım iyice ısıttığımız fırına tepsimizin ağzını folyoyla sarıp yerleştirelim 20  dakika 200 derece fırında pişirelim biraz fırının içinde dinlendirip sıcak sıcak sofraya getirelim yanında nefis bir bulgur pilavıyla ve kaşık salatasıyla tavsiye edilir 
afiyet bal olsun yapan ve yiyenlere

27 Kasım 2010 Cumartesi

KİTAP MİMİ ,ÖDÜLÜM VE GARİP HUYLARIM:)))

Değerli  arkadaşım ZELİHA  cığım da beni mimlemiş bende kitabımı seçtim resimledim yazımı hazırladım ve işte geldim  kitaplığımızı açtım gözümü kapatıp elimi attım elime gelen kitap benim sevmediğim bir kitaptı o nedenle tekrar ettim ve bu defa güzel bir kitap seçmiştim bakın:
haaa yanında görünen Kenan Rıfai ile ilgili kitapları da bize geldiği zaman Cemalnur Sargut hanımefendi hediye etmişti onuda çok seviyorum Allah selamet versin.
ÖRNEK  KUL
SON RESUL
Bu kitapta Peygamber efendimizin (s.a.v.) değişik yönlerinden,güzel ahlakından kısa kısa bahsedilmiştir bence herkes okumalı içinden alınacak çok dersler var 
Bu kitabı bana Kutlu doğum haftasında hediye etmişlerdi Allah razı olsun 
Bakırköy Müftülüğü tarafından Kutlu doğum haftası hediyesi olarak özel basılmış 
55. sayfasını açmamı  tekrar okuyup  oradan bir  paragraf seçip sayfama yazmamı istemiş Zeliha bende açtım 55. sayfada ne varmış okudum ve sizlerle paylaşıyorum işte:
"Hz. Peygamber (s.a.v.) in evreni kucaklayan şefkat ve merhametinin tabii bir uzantısı olarak değerlendirilebilecek şefkat eğitimiyle ilgili sadece bir rivayeti nakletmek istiyorum.
Ebu Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre bir adam geldi ve Hz. Peygamber'e kalbinin katılığından yakındı Hz. Peygamber ona şu tavsiyede bulundu:
"Yetimin başını okşa , fakiri doyur"
Kalp katılığı ya da asli ifadesiyle kasvet, gafletten kaynaklanır.Yetimin başını okşamak, insana ölümü ve ahireti hatırlatır.Bu ise, kalbi yumuşatır.Bilindiği gibi ahlaki zaaflar zıdlarıyla tedavi edilir. Kibir, tevazu ile tedavi edildiği gibi kalp katılığı da şefkatle ve rikkatle giderilebilir. Herkes bir ümitsizi teselli etse, bir açı doyursa, bir ağaç dikse, bir öksüzü korusa, kanayan bir yarayı sarsa, kısaca çevresine karşı duyarlı davransa herhalde dünya cennet olur.
Bir yetim gülüyorsa ,
Başına şefkat eli değdiğindendir,
Bir yetim gülüyorsa,
Toplum gülüyor demektir.
 sevgili Zeliha senin gibi güzel sözlerle süsleyemedim yazımı ama umarım cevaplamam seni memnun etmiştir:)
canım tüm güzellikler seninle ve tüm arkadaşlarımla olsun
bende Gül hanımı , Neval'ciğimi , Ümmü Abdullahı mimledim cevaplama sırası bu defa onlarda bakalım neler okuyorlar?:)

Bu güzel ödülü Zeliha'cığım  bana layık görmüş bende bana değer verip gönderdiği ödülümü aldım bloğuma getirdim çok teşekkür ederim canım kardeşim
bunlarda senin için kabul et canım:)
HASRET   kardeşim de benim garip huylarımı ve yapmak isteyip yapamadıklarımı 7 madde şeklinde yazmamı istemiş ama düşündüm taşındım evdekilere danıştım ve  işte benim garip huylarım ve yapamadıklarım:)))
1: Her yer derli toplu olmalı düzgün olmalı ve hatta simetrik olmalı yoksa müthiş rahatsız olurum :)

2: Aklıma birşey düşmeye görsün gecenin 3 ü -4 ü olsada farketmez mutlaka yaparım yoksa uyuyamam:)

3: Eğer bir insanı çok seversem o kişinin tüm olumsuzluklarına ve kaprislerine katlanabilirim:)

4: Yaptığım yemekler herkes tarafından beğenilerek yendiği zaman çok mutlu olurum hiç birşey yemesem de karnım doyar:)

5: Küslükten hiç hoşlanmam  biri ile dargınlığım olsa ben haklı da olsam barışmaya gayret eden ilk adımı atan hep ben olurum:)

6: Küçüklüğümden bu yana hep hayalim olan pastahanemi açamadım yapamadım işte ama ben  inanıyorum bir gün olacak inşaallah:)

7: Eşimle ve çocuklarımla sakin bir yerde büyük bahçeli bir evde oturmak ama bahçesinde sadece gül ve lale gibi rengarenk çiçekler olması :) umarım bir gün olur kimbilir:)?

Sevgili Hasret bu hediye de senin canım kabul buyur lütfen sevgiler kardeşim
bende arkadaşlarımdan Gülo anne , Çlek kızım Deniz , Öznur' um , Alev ciğim  ve  Feriha ablam ı garip huylarını ve yapamadıklarını 7 madde de toplayıp yazmalarını istiyorum ve bekliyorum herkese sevgiler

26 Kasım 2010 Cuma

MİMLER & MİMLER:)))


HERKESE HAYIRLI CUMALAR 
Arkadaşlarım Gelibolu17 ve Tarif Diyarı tarafından mimlenmişim biraz geciksemde kendilerine teşekkürlerimi sunup gördüğünüz çiçekleri (benim çok sevdiğim çiçeklerdir) de hediye ederek cevaplamaya geldim
haydi buyurun 
1: En sevdiğiniz kelime?
Anneeem(çocukları mın ağzından)
 2: Nefret ettiğiniz kelime?
Beddua (Allah korusun)
3: Sizi ne heyecanlandırır?
İçten gelen küçük sürpriz bir hediye:))
4: Heyecanınızı ne öldürür?
Allah korusun o güzel anı bozacak bir haber
5: Hangi mesleği yapmak istemezsiniz?
Kadın doğum ve dişcilik ııııyyyy midem kaldırmaz:)
6: Hangi doğal yeteneğe sahip olmak istersiniz?
İnsanların aklından geçenleri okuyup onları daha iyi anlamak ve yardımcı olabilmek yeteneği :)
7: Kendiniz olmasanız kim olmak isterdiniz?
Sadece kendim olmak isterim (biraz ukalacamı oldu):)
8: Nerede yaşamak istersiniz?
Zaten yaşamak istediğim yerlerdeyim (hamdolsun)
9: En önemli kusurunuz ne?
Fazla iyi niyetli olmam sanırım
10: Size en fazla keyif veren kötü huyunuz ne?
Hiç bir kötü huydan keyif alınmaz sanırım
11: Kahramanınız kim?
Rahmetli babam:((
12: En çok kullandığınız kötü kelime ne?
Şerefsiz (ama çok sinirlendiğim bir durum olduğunda ve gerçekten haketmişse o kişi)
13: Şu anki ruh haliniz?
Huzurlu ve sakin:)
14: Hayat felsefenizi hangi slogan özetler?
Rabbimden gelene mutlak razı olmak
15: Mutluluk rüyanız nedir?
Evlatlarımın huzurlu bir yuvası olduğunu ve torunlarımı görmek
16: Sizce mutsuzluğun tanımı ne?
Sevgizizlik ve saygının bitmesi
17: Nasıl ölmek istersiniz?
Son nefeste imanımı koruyarak ve yatağımda huzurla ölmek
18: Öldüğünüz zaman cennete giderseniz Allah'ın size ne söylemesini istersiniz?
 Tüm günahlarını affettim Rasulüme Dünyada olduğu gibi burada da komşusun der inşaallah
AMİN
Benden bu kadar ve bu defa hiç bir arkadaşımı mimlemek istemiyorum çünki çoook arkadaşımda bu mimi zaten gördüm dileyen olursa aynen cevaplasınlar 
sevgilerimle

25 Kasım 2010 Perşembe

TAVUK KÖFTESİ VE SOSU (KENDİMCE)

Yine kendi ortaya çıkardığım bir yemek tarifini sizlerle paylaşmak için geldim sizlerde bloğuma hoşgeldiniz bakalım uzuuun zamandır paylaşılmayı bekleyen bu tavuk köftelerini  nasıl yapmışım içine neler katmışım?
TAVUK  KÖFTESİ (KENDİMCE)
MALZEMELERİ:
500 gr. tavuk göğsü,
1 adet yumurta,
1 diş sarımsak,
1 kase hazır yada evde yapılmış garnitür,(havuç,bezelye,patates)
1 su bardağı galete unu,
3 kaşık sıvıyağ,
tuz,karabiber,pul biber.
PANELEMEK İÇİN:
Galete unu ve 2 adet yumurta

YAPILIŞI:
önce tavuk göğüslerini robotta kıyma haline getirdim sonra diğer malzemeleri ekledim biraz daha robotta karıştırdıktan sonra bir kaba alıp elimle de yoğurdum 10 dakika buzdolabında ağzı kapalı beklettim  çıkarınca elimi hafifce yağlayıp ceviz büyüklüğünde toplar yaptım ve  yarım saat daha buzdolabında bekletip  önce çırpılmış yumurtaya sonra galete ununa batırarak kızgın yağda kızarttım  yanına hazırladığım sosa bandıra bandıra yedik sizde denerseniz ancak o zaman tadını anlarsınız ben şiddetle tavsiye ederim  arkadaşlar
SOS İÇİN:
1 kaşık ketçap,1 kaşık mayonez,1 tatlı kaşığı kırmızı acı biber,1 çay kaşığı soya sosu,1 çay kaşığı hardal  hepsini karıştırıp kaseye koydum hepsi bu kadar





24 Kasım 2010 Çarşamba

ÖĞRETMENLERİMİZ İÇİN

GELECEĞİMİZE  YÖN VEREN ÖĞRETMENLERİMİZE ŞÜKRANLARIMLA


22 Kasım 2010 Pazartesi

HURMA PÜRELİ KEK VE TOST EKMEKLİ TAVUKLU ORMAN KEBABI

Selam hanımlar beyler bloğuma misafir olan herkese selam olsun güzel bir hafta diliyorum
Bayramın arkasından sizlere heryerde etli tarifler olacağını bildiğim için bir farklılık yapıp muhteşem kelimesini kullanırken asla abartmadığımdan emin olmanızı istediğim hurma püreli kekim ve tost ekmekleri ile yaptığım orman kebaplı harika bir tarifi vermek istedim ikisi de tamamen kendime ait tariflerdir hiç bir yerden alınmamıştır size hikayelerini de anlatayım haydi buyurun benden söylemesi denemeyen pişman olur diyebileceğim kesinlikle lezzetini abartmadığım iki tarif bundan sonra favori ikramlarım olacak ev halkı ve ikram ettiğim arkadaşlarım da çok beğendiler sıra sizde umarım beğenirsiniz:)))
KEK İÇİN MALZEMELERİ:
2 su bardağı ayıklanmış ve püre haline getirilmiş hurma (hurmalarınız sertse önceden biraz sıcak suyla ıslatın yumuşasın)
3 adet yumurta,
1 su bardağı şeker,
1 su bardağı sıvıyağ,
1 fincan rendelenmiş bitter çikolata,
yarım su bardağı kıyılmış ceviz,
2 kaşık kakao,vanilya,
3 kaşık pirinç unu,
1 su bardağı süt,
3 kaşık su,
1 paket kabartma tozu,
1 çay kaşığı karbonat,
1 paket vanilyalı toz puding,
aldığı kadar un (azar azar ekleyin hamur katı olmasın)
YAPILIŞI:
önce her zamanki gibi yumurtalar ve şeker çooook güzel çırpılır, ayrı bir kapta hurma sütle iyice bir mikserlenir ve sonra diğer malzemeler teker teker eklenip çok cıvık olmayan ama çok da katı olmayan bir kek hamuru elde edilir büyük boy bir kek kalıbına yada orta boy bir fırın tepsisine yayılıp 150 derece fırında ilk 15 dakikayı alt- üst ısılı olarak 15 dakikadan sonrasını da kızarıncaya kadar kürdan testi yaparak sadece alttan ısıyla pişirilir vazgeçemeyeceğiniz dadına doyulmaz bir kekiniz olur haydi hemen deneyin derim ben:))))
Hikayesi de şöyle geçenlerde bir gün kızımın arkadaşları ile toplanıp ödev yapması gerekliydi bende kızların gidecekleri evin hanımının daveti üzerine kızımla birlikte gidecektim eli boş gitmek olmaz tabi hemen mutfağa girdim güzel bir pasta yapayım derken önceden hazırladığım hurma püresi dondurucuda gözüme çarptı dolabı açtım elime geleni çıkardım gözümün değdiğini çıkardım ortaya öylemi yapsan onuda mı katsam derken bu lezzeti dillere destan:) kek ortaya çıkıverdi ama ben malzemeleri biraz bolca tutunca hamur kalıba çok geldi bu resimdeki gördüğünüz kalıba da yerleştirince tam oldu önce arkadaşa götürecek olduğumu pişirdim onun soğumasını beklerken bu kalıpta olanı pişirdim onuda eşim ve çocuklarıma ikram etmek için evde bıraktım işte böyle
ÜZERİ İÇİN:
vanilyalı sos kullanabilirsiniz veya krem şanti kullanabilirsiniz ben resimdeki Condensed Milk kullandım çünki lezzetini çok seviyoruz artık siz ne dilerseniz onu kullanın:)


Bu arkadaşa götürdüğüm kek onu süsleyemedim çünki giderken içine koyup götürmek için o kadar büyük kapaklı bir kap bulamadım ama süslemesemde çok severek yediler Allah için güzel de kabarmıştı:)))
Gelelim diğer tarifimize
Tost ekmekli tavuklu orman kebabımın hikayesi değişik birşeyler yapmak isteğiyle mutfağa girdiğim zaman tavuklu orman kebabını yapıp ikram şeklini değişik nasıl yaparım diye düşünürken tost ekmeklerinin gözüme takılmasıyla ortaya çıktı bizimkiler her zaman böyle yap dediler birde siz deneyin tavsiye ederim:)



Tost ekmekli tavuklu orman kebabı
YAPILIŞI:
ilk önce tavuklu orman kebabımızı pişirip soğutuyoruz sonra tost ekmeklerini tepsiye yanyana dizip sütle biraz ıslatıp üzerine orman kebabını güzelce yaydıktan sonra da bir kat daha ekmek dizip en üste beşamel sos yapıp her yerini kaplıyoruz bolca da rendelenmiş kaşar peynirini serperek 200 derece ısıtılmış fırında pişiriyoruz dilimleyip afiyetle hem ikram ediyoruz hemde yiyoruz:))) işte bu kadar kolay
TAVUKLU ORMAN KEBABININ YAPILIŞI:
(Ölçülerden 12 dilim çıkıyor )
500 gr. küçük küpler şeklinde doğranmış tavuk göğsü,
10-12 adet kültür mantarı,
1 kase haşlanmış bezelye,
1 su bardağı zar gibi doğranmış haşlanmış havuç,
1 kase küçük küp doğranmış haşlanmış patates,
tuz,karabiber,pul biber,kekik,
1 iri diş rendelenmiş sarımsak,
1 adet ince doğranmış soğan.
1 çay bardağı zeytinyağı,
İlk önce soğanımızı incecik doğrayıp zeytinyağı ile birlikte tenceremize alıp kavuruyoruz penbeleşmeye başlayınca sarımsak ve küçük doğranmış tavuklarımızı ekliyoruz biraz karıştırıp kapağını kapatarak pişmeye bırakıyoruz suyunu salıp çekince biraz da kavuruyoruz ardından haşlanmış malzemelerimizi ve zevkimize göre baharatlarımızı ilave ediyoruz az daha unutuyordum ince ince doğrayıp az bir yağla kavurduğumuz mantarlarıda içine atıyoruz biraz daha karıştırıp sonra ateşten alıp ılıklaşmasını bekleyip tost ekmeklerimizle tarif ettiğim üzere buluşturuyoruz canlar:)
haaaa unutmadan orman kebabını döşedikten sonraki üst kısma döşenen ekmeklerde sütle ıslatılacak ama hafifce
Beşamel sos için:
2 kaşık tereyağını eritip 2 kaşık tepeleme unu yağın içinde biraz kavuruyoruz sonra sütü yavaş yavaş ekleyerek muhallebiden biraz daha cıvık kıvamda pişiriyoruz ekmeklerimizin üstünü kaplıyoruz

Biliyorum uzuuuun bir post oldu ama ayrıntılar önemli diye düşündüm ayrıca yemeklerimin hikayeleri de yer alınca yazımda sabredip okudunuzsa teşekkür ediyorum:D

21 Kasım 2010 Pazar

EKMEK DOLMALARI (BİRAZ FARKLI)

Selam  bloğuma  gelen  tüm ziyaretcilerim 
sizlere biraz bayram gününden bahsedeyim bu ekmek dolmacıkları da o gün soframızda olan yiyeceklerdendi ancak ben eklemeyi unutmuşum kızımın dikkatinden kaçmamış "anne hani ekmekler nerede onları niye eklemedin" deyince aklıma geldi işte bunlar da soframızda çok beğenilerek tüketilen ekmek dolmacıkları
tarifi Gül hanımın bloğunda  görüp denemiştim ama eşim kıyma çok sevmediği için ben iç harcını minik minik kuşbaşı etlerle hazırladım ilave olarak da haşlanmış bezelye,havuç ve patates kattım baharatlarla tatlandırdım evdekiler tadına doyamadılar eşim"aynısından bayram sofrasına misafirlerimize de yaparmısın canım" dedi bende ricası üzerine bayram sofrasına hazırlayıp yaptım ancak soframızda kavurma ve istek üzerine saç kavurma olması nedeniyle iç harcını tavuklu yaptım diğer malzemeleri aynen ekledim çok beğendiler hepsini bitirdiler:))))  Afiyet şifa olsun hepsine

Bu arada bu bayramdaki misafirlerimiz Medine de çalıştıkları için ailelerinden ayrı bayram yapmak zorunda kalan eşimin arkadaşları  ve benim kankam Kübra eşi ve çocuklarıydı tabi birde başımızın tacı annem yani bayramın ilk günü böyle şenlendirdiler bizi güzel geçti ama hepsi bu kadar diğer günler herkes hacda olduğu için kiimseler yoktu bizde sadece 2 komşumuz var onları ziyarete gittik  işte hepsi bu kadar ama telefonlarımız hiç durmadı biz aradık bizi aradılar sağolsunlar görüşmüş kadar olduk yakınlarımız ve dostlarımızla Elhamdülillah:)

gelelim ekmek dolmacıklarını nasıl yaptığıma  ilk olarak küçük ekmekcikler almanız lazım Gül hanımın yaptığı gibi sandviç ekmekleri alabilirsiniz bizim burada bulabildiklerimiz bunlardı önce kapak kısmını kesip içlerini ekmekler yarılmadan yavaşca çıkarın sonra iç harcını ister  Buradaki   gibi isterseniz şimdiki yazacağım harç gibi hazırlayıp içlerini doldurun üzeri için beşamel sos hazırlayın birer  kaşık üzerlerine koyup son olarak da rendelenmiş kaşar peyniri serperek 200 derece ısıtılmış fırında pişirin mutlaka sıcak servis edinki lezzetine vararak yiyin denemekten korkmayın bu tat damağınızda kalacak:)))
İÇ HARCI:
Minik minik doğranmış tavuk veya kuşbaşı iyice pişirilip kavurulur eğer kuşbaşı işe bir adet soğan incecik doğranıp kavrulur içine katılır
eğer tavukla yapıyorsanız bir iri diş sarımsak rendelenir ve tavuklara baharatlar da katılıp öyle kavrulur 
baharat olarak her iki şekilde de karabiber,pül biber,kekik kullandım 
haşlanmış bezelye,küp doğranmış haşlanmış havuç ve yine aynı şekilde haşlanmış patates karışımı kullandım işte bu kadar haydi hanımlar beyler mutfak yolu göründü sanırım :))))
herkese güzel günler diliyorum
 NOT:
Birde kıymalısnı yaptım ve kıymalısına harcı soğuttuktan sonra biraz da iri kıyılmış ceviz kattım içli köfte harcı gibi harikaydı her şekide tavsiye ederim :

19 Kasım 2010 Cuma

HAVUÇLU VE CEVİZLİ KEK

Havuçlu ve cevizli kek
4 adet yumurta,
2 su bardağı şeker,
1 su bardağı sıvıyağ,
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz ,
3 su bardağı rendelenmiş havuç,
3 su bardağı un,
1 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu,
1 çay kaşığı silme karbonat,
azıcık tarçın
NASIL YAPMIŞIM
yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de sırasıyla ekleyip güzelce karıştırdım yağlayıp unladığım kek kalıbına döktüm kalıbı tezgaha bir iki kere vurdum kek yerleşti:)
sonra da 150 derece hafif ısıtılmış fırında 10 dakika alt-üst olarak sonrasında pişene kadar sadece alttan ısı vererek pişirdim son 5 dakika tekrar alt- üst olarak pişirdim sonuç mğkemmel bir kek oldu ama sizler her zaman kekinizi nasıl pişiriyorsanız öyle pişirin çünki fırından fırına değişiyor 
üzerini de şekilli kalıplarla pudra şekeri eleyerek süsledim nasıl olmuş?:)

18 Kasım 2010 Perşembe

BAYRAM SOFRAMIZDA OLANLAR

Bayram tatlımız kalbura bastıdaha önce diğer bloğumda tarifini verdiğim için tekrar yayınlamıyorum işte bu linke TIK TIK layıp bakın tarif aynen oradaki gibi sadece bu defa kabartma tozu yerine 1 tatlı kaşığı silme (yani iyice dolu değil) karbonat kullandım yiyen herkese göre daha öncekilerden güzeldi ama bence ikisi de çok güzel tavsiye ederim:)

Havuçlu ve cevizli kek tarif  yarın inşaallah

ve asma yapraklarıyla yaptım misafirlerim ve biz afiyetle yedik zaten çooook severiz:)))

Milföylü ve yufkalı  sodalı börek  bu böreğin tarifi için de işte BURAYA tıklayın 
bakın beğeni toplayan leziz bir börek oluyor denemelisiniz bence:)

Bademli çıtır kurabiye  
kavala kurabiyesi  nin malzemelerinin aynıları ile yaptım sadece malzemeleri hep birlikte hamur kabına kyup yoğurdum şekil verdim pişirdim hepsi bu kadar çıtır çıtır misss gibi badem kokulu bir kurabiye oldu 
işte bu kadar kolay:)))
veee Tabiki kavurma ve saç kavurması yapıldı istek üzerine artı kahvaltılıklarımız vardı sofranın hazırlanmış halini çekemediğim için üzgünüm ancak sizlere tarifleri ve ayrıntıları nasip olursa yarın yazarım bugün vaktim olmadığı için bu kadar ekleyebildim szilere hayırlı bayramlar sevgili misafirlerim:)

13 Kasım 2010 Cumartesi

BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN


12 Kasım 2010 Cuma

DOĞRU YOLDA OLMAK İÇİN

Abdülkerim Karaağaç‘ın 1976 – 1980 yılları arasında merhum hocaefendi Mehmet Zahid Koktu hz. lerinin hadis dersleri esnasında aldığı notlardan bir derlemedir;
Az uyu
Az ye
Az konuş
Cömert ol
Nefsine muhalefet et
Tevazulu, alçak gönüllü ol
Güler yüzlü ol
Dedikoduya karışma
Tefekkürü unutma
Mümkün olduğu kadar kimseden bir şey isteme
Katiyen kimseyle münakaşa etme
Kimsenin ayıbını görme ve araştırma
Halka fazla meyletme
Kim bir şey isterse vermeye çalış
Tembellik etme
Zamanı boşa geçirme
Gaflet yerlerine hiç uğrama
Peygamber(sav) in sünnetine tam sarıl
Kardeşlerine itiraz etme, peki demeyi öğren
Ruhsatla değil, azimetle amel et
Muhakkak her gün Kur’anı Kerim’den bir bölüm oku
Dersini her gün muntazam yap
Tam edepli ol
Sabır dinin yarısıdır unutma
Mekruhlardan mutlaka kaç
Müstehap ehli ol
Şek ve şüpheden uzak ol
Sıdk ehli ol
Öleceğini bilsen yalan söyleme
İzinsiz başkasının evine veya odasına girme
Aceleci olma
Asâbi olma
Sûizanı bırak
Hırsı bırak
Her şeyin sonunu tevekkül ile bekle
Kadere her zaman teslim ve razı ol
Müslüman’a karşı aman buğuz etme
Benlik taşıma
Eller yahşi ben yaman, eller buğday ben saman de ve öyle ol
Nefsini daima zemmet(kötüle)
Dua ederken kardeşlerini unutma
Uyuyan kardeşinin uykusunu hayırlı bil
Şeytana fırsat verme, kontrol et
Nefsine  fırsat verme, kontrol et
Dil zikrini daim eyle
Evinden dışarı çıkınca nazar ber kadem et.(Ayak uçlarına bakarak yürü)
Sadakayı unutma
Erken yat erken kalk
Akait ve fıkıh öğren
Hadis (en az kırk tane) öğren ve onlarla amel et
İlminle amil ol (bildiklerini uygula)
Devamlı istiğfar ehli ol
Kimden bir nasihat duysan kendi ayıplarını düşün
İbadetleri beğenmezlik etme
Haktan uzaklaştıracak kötü arkadaşın bulunmasın, varsa terk et
Âsi kimselerin yüzüne bakma ki, basiret gözün kapanır
Sabah akşam murakabeyi elden bırakma
Kibir ve ucubu terk et
Namazın vaktinden evvel abdest al, ezan okunmadan camide bulunmaya çalış
Allah’ı ve ölümü aklından çıkarma
Yaptığın iyilikleri ve sana yapılan kötülükleri unut
***********
Bir tane de benden olsun.”Her kalıba sığmaya, her ortamın rengine bürünmeye çalışma !”
“Doğru yolda yürümek, her an bir tehlikeyle karşılaşabileceğini bildiğin halde,sonsuz bir huzur,  güven ve kararlılık içinde yürümektir”(CahideSultan) 
canım arkadaşımın izniyle yayınlıyorum bu yazıyı Allah ondan razı olsun umarım uygularız hepimiz

 GELEN OKUYAN HERKESE HAYIRLI CUMALAR

8 Kasım 2010 Pazartesi

PATATESLİ KARIŞIK SALATA VE BUĞDAY ÇORBASI

Selamlaaaar:)
Bugün bir salata ve çorbayla sizlerleyim
Patatesli karışık salata ve Buğday çorbası geçtiğimiz haftanın bir günü soframızı süsleyen iki lezzetti bunlara eşlik eden fırında baharatlı  patates ve tavuk baget karışımı idi gelin birlikte bakalım önce resimlere sonra tariflere buyurun:)))
2 adet patatesi haşlayıp soğutun,
1 adet iri havucu rendeleyin,
biraz göbek marulu iyice yıkayıp kıyın,
zeytinyağı,tuz,limon veya nar ekşisi ile harmanlayıp servis tabağına yerleştirin kenarlarını da yeşilliklerle süsleyip servis yapın sofranızı şenlendirsin miktarını azaltıp çoğaltmak yada ilaveler yapmak size kalmış:)

buğday çorbasının resmi
derin dondurucuda haşlanmış buğdayım vardı çıkardım çözüldükten sonra üzerini örtecek kadar sıcak suyla tencereye alıp pişirmeye başladım bir süre pişince suyunun azalmaya başladığını gördüm ve bir kase içerisinde 1 bardak yoğurtla 1 yumurtayı ve 1 kaşık unu güzelce çırptım azar azar çorba suyundan alıp karıştırarak tencereye ekledim hızlı hızlı karıştırmaya devam ettim  çorbamın kıvamı koyulaşıncaya kadar kaynatıp ateşten aldım üzerine tavada erittiğim tereyağının içine bir tatlı kaşığı biber salçası ve nane ilave ederek karıştırdım ve çorbamın üstünde gezdirdim servis ettim biz çok beğendik umarım sizde beğenirsiniz:)
Ben bazen içine minik köftecikler de katıyorum sizde isterseniz katın daha güzel oluyor tavsiye ederim.
bunlarda fırında baharatlı patates ve tavuk bagetlerimiz
kısaca anlatayım
bagetlerin derilerini soyup güzelce yıkadıktan sonra zeytinyağı,tuz,pul biber,karabiber,kekik,birazcık da soya sosunu bir kapta iyice karıştırıp sosa bulayın yarım saat kadar bekletin sonra içine patatesleri soyup atın karıştırın fırın poşetine doldurup bağıyla bağlayın tepsiye koyup bir iki yerinden minik delikler açtıktan sonra da ısıtıp hazırladığınız fırında 200 derece de kızarıncaya kadar pişirin mutlaka sıcak iken yiyin bekletince biraz kuruyor bekletmezseniz daha iyi olur.
afiyet olsun

DUYURU

Selam akadaşlar duyduk duymadık demeyin  Lam'ı tarif  isimli blogda düzenlenen bu güzel etkinliği sizlere haber vermek istedim katılmak isteyenler linke tıklayıp ayrıntılı bilgi alabilirler etkinlik konusu kurra ile kitap hediye etmek diyebirim size kısaca ben duyurdum gerisi size kalmış herkese güzel bir hafta dilerim:)

6 Kasım 2010 Cumartesi

KAVALA KURABİYESİ

Selam bloğuma misafir olan herkese:)
Daha önce diğer bloğumda yayınladığım ama burada olmayan muhteşem lezzetiyle çoğumuzun bildiği ve tadına doyamadığımız "Kavala  kurabiyesi" nin tarifini paylaşmak  istedim bugün özellikle  çok sevdiğim Feriha ablamın yani (susamçörekotu) nun eklememi istemesi üzerine hemen yazmalıyım dedim veeee işte tarifimiz
MALZEMELER
250 gr tereyağ ya da margarin
1 avuc badem -iri parçalara bölünmüş-
1 bardak kadar pudraşekeri
1-2 paket kabartma tozu
500 gr kadar un



YAPILIŞı
Yağdan 2-3 kaşık kadar ayırın ve bunu bir tavada bademlerle birlikte kavurun-fındıkta kullanabilirsiniz ama esası bademli oluyor-Bademleri biraz kavurduktan sonra üzerine 3-4 kaşık un ilave edin,birlikten 6-7 dk.kadar daha kavurun.
Diğer tarafta kalan yağı pudra şekerle biraz birbirine yedirin,kabartma tozu,un ve kavurdugunuz unlu bademli karışımı ekleyin.Unu azar azar ekleyin.Kurabiye hamuru kıvamına gelince un eklemeyi bırakın.Kagıt yayılmış tepsiye yarım ay şekli verdiginiz kurabiyelerinizi dizin.180 derecede yaklaşık 15-20 dk.beyaz kalacak şekilde pişirin.
AFİYET OLSUN.

Yunanistan dan gelen kavala kurabiyelerin içinde bütün bütün bademler  vardı birdahaki sefere bende katıcam inşaallah

MİLFÖYDEN LOKUMLU KURABİYE VE YUNANİSTAN' DAN GELEN KAVALA

Selam herkese güzel bir hafta sonu diliyorum
Bugün de sizlere misafirlerim için yaptığım içinde gül lokumu olan minik milföy kurabiyelerimin tarifini vermek istiyorum tek lokmalık oluşu ve çıtır çıtır lezzeti ile çayınızın yanında atıştırmalık olarak vazgeçemeyeceğiniz pratik bir kurabiye haydi mutfaklara aaaaaa siz hala duruyormusunuz? :)))))))))
1 adet milföy karesinden 4 adet kurabiye çıktığını göz önünde bulundurarak yeterli miktarda milföy hamuru
yetecek kadar küçük lokum (ben güllü lokum kullandım ) 
üzeri için pudra şekeri
Milföyleri 4 kareye keselim sonra içlerine 1 er tane lokum yerleştirip 4 ucunu tepede birleştirelim tepsiye dizdikten sonra 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirelim (fırın mutlaka sıcak olmalı yoksa milföyler güzel kabarmaz)
 fırından çıkardıktan sonra ılık hale gelene kadar bekleyip sonra üzerine bolca pudra şekeri eleyelim çayımızı demleyip afiyetle yiyelim 
haydi kolay gelsin hepinize 
Bu tarifimi de Gülo anne  ye   
hobidünyam etkinliklerinin "7" ncisi olan "milföylü lezzetler"  için yolluyorum harika tarifleriyle tüm katılanlara da teşekkürlerimi sunuyorum buradan:)
bu resimdekiler de eşimin arkadaşının Yunanistan dan hediye getirdiği kavala kurabiyeleri çoook lezzetliydi sadece paylaşmak istedim ayrıca bende yapıp yayınlamıştım ve lezzetin de hiç fark yoktu denemek isterseniz diğer bloğumda görebilirsiniz  bir tık yeter:)

4 Kasım 2010 Perşembe

RULO VE ÇİÇEK POĞAÇALARIM

Selam canlar:)
Misafirlerime yaptıklarımdan tariflerin sonuncusu olan poğaçalara geldi sıra  bir sonraki misafir soframdakileri eklemeye başlamadan bu tarifi de paylaşayım sizlerle haydi buyurun bakalım işte tarifimiz geldiiiii:)))
MALZEMELER:
200 gr. tereyağı veya margarin
1 su bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayırılacak)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat 
1 çay kaşığı pul biber (eklemeyebilirsiniz)
aldığı kadar un 
1 çay kaşığı pekmez (üzeri için)
YAPILIŞI:
Tüm malzemeyi hamur yoğurma kabına alıp yumuşacık bir hamur yapılır sonra isteğe bağlı olarak peynirli veya patatesli iç harcından koyulur arzuya göre şekil verilip üzerine yumurta sarısı 1 çay kaşığı pekmez karıştırılıp  sürülerek 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirilir soğuyunca servis yapılır 
"ilk gün kıyır kıyır bir poğaça oluyor ikinci güne kalınca yumuşak ama hala lezzetli bir poğaça olarak keyifle yeniyor yanında misss gibi bir çay olunca da dadına doyulmuyor":))))
şeklini ben bazen rulo bazen de çiçek kalıplarla kesrek çiçek şeklinde yapıyorum siz nasıl isterseniz öyle yapın.
Bir sonraki misafir soframdakilerin paylaşımında buluşmak üzere sağlıkla muhabbetle kalın

3 Kasım 2010 Çarşamba

ERİŞTELİ MANTI

Herkesi selamlayıp güzel bir gün dileyip başlamak istiyorum yazıma ve bekleyen ziyaretcilerim için Erişte mantısının tarifini vereceğim bu gün sizlere dün gelen misafirlerim için tekrar yaptım zevk alarak yediklerini söylediler beğenilmesi de beni oldukca memnun etti tabi afiyet şifa olsun yiyenlere sizde mutlaka denemelisiniz bence bu lezet kaçmaaaaz:)
Malzemeler:
yeteri kadar erişte (ev yapımı olursa daha lezzetli olur)
2 kaşık tereyağı, tuz
 
Sosu için:
yoğurt, çok az tuz
Üzeri için:
kafi miktarda yağsız kıyma
bir adet incecik kıyılmış soğan
yeterli miktarda haşlanmış kabukları ayıklanmış nohut
tuz,karabiber,pul biber
yeterli miktarda zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı
yarım çay bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
İlk olarak tereyağını bir tencerede eritip erişteleri içine atın ve biraz kavurduktan sonra üzerini örtecek kadar suyla pişirin ateşi kapattıktan sonra güzelce bir karıştırıp demlenmeye bırakın
Diğer tarafda üzerinin kıymalı sosunu hazırlamak için bir tencereye zeytinyağını ve incecik kıyılmış soğanı pembeleşene dek kavurun kıymayı koyup karıştırarak hafifce kavurun sonra ateşi kısıp arasıra karıştırarak kapağı kapalı bir şekilde sulanmasını ve suyunu çekmesini bekleyin suyunu iyice çektikten sonra biraz daha kavurmaya devam edin nohutları, tuzunu ve baharatlarını da ekleyip karıştırın salçayı ilave ederek bir iki tur karıştırdıktan sonra suyu da ekleyin azıcık kaynattıktan sonra servis aşamasına geçebilirsiniz
önce borcama eriştemizi yerleştirip üzerine yoğurdu çırparak tamamen kaplayın veee en üstüne de hazırladığınız kıymalı harcı yayın artık yenecek duruma geldi hemen tabağınıza alıp kaşığınızı daldırın bu lezzetten mahrum kalmamak için bir an evvel deneyin ihmale gelecek bir tat değil:)))
NOT:
ölçü veremiyorum çünki kişi sayısına göre azaltıp çoğaltarak el ayarı göz kararı yaptığım bir yemek ve sanıyorum ki herkesin de ayarlayabileceği birşey.