12 Mart 2010 Cuma

KUŞ YUVASI PASTA VE ZENCEFİLLİ ELMA REÇELİ

Hayırlı Cumalar herkese
bugün sizlerle paylaşmak istediğim lezzetlerin tariflerini Mine arkadaşımdan alıp denemiştim çok da memnun kaldım sizlerede tavsiye edip göstermek istedim orjinal tarif için Mine  yi ziyaret edin lütfen daha ne güzelliklerle karşılaşacaksınız bir bilseniz teşekkürler Mineciğim:)
gelelim tarifimize aynen aktarıyorum
Malzemeler:
* 3 yumurta

* 1 su bardağı şeker

* 1/3 su bardağı yoğurt

* 1/3 su bardağı sıvıyağ

* 1/3 su bardağı ılık su

* 1 paket kabartma tozu

* 2 çorba kaşığı kakao

* 1,5 su bardağı un
Kreması
* 250 gr. Taze tuzsuz lor peyniri

* 1 kutu süt kreması

* 1 tatlı kaşığı tereyağı

* 4-5 çorba kaşığı pudra şekeri
( ben sadece kremşanti ve birazcık krema ile pudra şekerini karıştırıp kullandım)
Üzerine
* Taze Hindistan cevizi

* Üzeri şeker kaplı çikolatalı draje ya da badem şekeri
( ben kuru hindistan cevizi kullandım tazesi vardı aslında ama açmak zor geldi akşamı da bekleyemedim:D ve normal badem kullandım evde badem şekerim olmadığı için)
Yapılışı:

Kakaolu keki yapmak üzere işe başlıyorum. Yumurtaları ve şekeri mikserle çırpıyorum. Yumurtaların önceden buzdolabından çıkmış olması ve oda ısısında beklemiş olması, kekin kabarmasını olumlu etkiliyor. Yoğurt, sıvıyağ ve ılık suyu ilave ediyorum. Unu, kakaoyu ve kabartma tozunu birlikte eleyerek hamura ilave ediyorum. Bütün malzemelerin güzelce karıştığından emin oluyorum.
Kakao kullandığım zaman un miktarını biraz azaltıyorum.Bu nedenle 2 bardak un yerine 1,5 bardak un kullandım ve kesinlikle çok daha iyi oldu. Çünkü kakaonun hamuru yoğunlaştırıcı etkisi oluyor. Hiç dikkat ettiniz mi? İki renkli kek yaparken bir miktarını ayırıp onu kakao ile karıştırır ve kekin üzerine dökeriz. Bu kakaolu kek kısmı diğerine nazaran piştiğinde daha sert olur, bunda kakaonun etkisi olduğunu düşünüyorum. Hatta ben böyle kek yaptığımda kakaolu hamura birkaç yemek kaşığı ılık su ilave ederim, kıvamındaki yoğunluğu gidermek ve diğer kek hamuru ile dengeyi sağlamak için.
Tarife dönersek; kek hamurunu yağlı kağıt ya da alüminyum folyo serdiğim tepsiye döküyorum. Tepsinin her tarafına eşit olarak dağılmasını sağlayıp, 170 C ısıdaki fırında pişiriyorum.
Bu arada krema yapmak için; lor peyniri, yumuşak tereyağı, pudra şekeri ve süt kremasını bir kaba alarak mikser yardımıyla bütün malzemelerin birbiriyle karışmasını ve krema kıvamını almasını sağlıyorum. Bu krema yerine, farklı kremalar kullanabilirsiniz. Ben lor peyniri ve süt kremasını birlikte kullanmayı sevgili Jibek den yeni öğrendiğim için, hemen denemek istedim. Başka tariflerde de labne peyniri yerine bu karışımı kullanabilirsiniz. Kremanın tadını biraz daha hafif istiyorsanız şeker miktarını da azaltabilirsiniz. Pişirilmediği için çok pratik, aynı zamanda ev yapımı olduğu için de çok sağlıklı bir krema olduğunu belirtmem gerek. Kremaya ilişkin bir püf nokta daha yazmak gerekirse; süt kremasının hepsini bir kerede değil, kaşık kaşık ilave ederek mikserle çırptım. Lor peyniriniz yumuşaksa belki kutunun tamamını kullanmanız gerekmeyebilir. Çok yumuşak olan kremayı şekillendirmenin zor olduğunu göz ardı etmeyin.
Kek piştikten sonra yağlı kağıdı sıyırıp alıyorum ve çay bardağının ağzı ile yuvarlak kekler kesiyorum. Bunlar kuş yuvasının tabanını oluşturacak. Kenarlardan kalan kekleri ufalıyorum, bir tabağa alıyorum. Yuvarlak kekin kenarlarına bir bıçak yardımı ile kremayı sürüyor ve kek kırıntıları olan tabağa alarak kremanın üzerine bu kek kırıntılarının yapışmasını sağlıyorum. Üzerini krema torbasına koyduğum krema ile süslüyorum. Taze Hindistan cevizini rendenin iri tarafı ile rendeleyerek kremanın üzerine serpiştiriyorum. Bu hindistan cevizleri yuvanın etrafındaki küçük dal parçalarını ve kurumuş otları temsil ediyor. En son çikolata drajelerinden yumurtaları da ilave edince kuş yuvamız tamamlanmış ve servise hazır hale gelmiş oluyor.

Zencefilli Elma Reçeline gelince
Mine  arkadaşımınkinden birazcık farklı oldu ama siz orjinalini görmek için minenin sitesine bir bakın isterseniz
birde arkadaşım yapım aşamalarını eklemiş görebilirsiniz

Malzemeler:

 500 gr. Soyulmuş ve küçük doğranmış elma

 400 gr. Şeker

 Fındık kadar taze zencefil

 Yarım limon suyu

Bir avuç fındık (isterseniz)
(ben ceviz koydum oda çok yakıştı)

 Yarım kahve fincanı su
tarifi olduğu gibi aynen aktarıyorum arkadaşlar sevgili minenin sitesinde ayrıca püf noktaları da mevcut bir göz atmanızı tavsiye ederim
Yapılışı:

Elmaları soyup, küçük küp şeklinde doğruyorum. Kararmalarını önlemek için üzerine yarım limon sıkıyorum. Genellikle reçellerde şekerlenmeyi önlemek için pişmesine yakın limon suyu kullanılır. Ben önceden elmaların üzerine limon sıktığım için ayrıca limon suyu kullanmadım.
Elmaları tencereye alıp, üzerine 400 gr. Şekeri, yarım kahve fincanı suyu ve rendelediğim taze zencefili ilave ediyorum. Kaynamaya başladığında ocağın ısısını azaltmadan devam ediyorum.
Yaklaşık 10 dakika sonra kaynayan şekerli elma karışımı mis kokular eşliğinde reçel kıvamına geliyor. Ocaktan alıp, denemek için, küçük bir tabağa alıyorum, soğuyunca hem tadını hem de kıvamını test etmek mümkün oluyor.
( ben renginin hafif pembe olmasını sağlamak için kaynarken 4-5 damla hibiskus suyu damlattım hoş bir renk aldı ne dersiniz?)
Mineciğim tekrar teşekkürler canım:D

Birde sevgili susamçörekotu çantamda neler var görmek istemiş kendisini kırmamak adına yayınlıyorum

eveeeet çantamın içinde
cüzdanım
seccadem
cevşenim
yasinim
ıslak mendilim
hijyen jelim
tesbihim
kese içerisinde minik parfümüm
mentollü sakızım
ağrı kesicim
kalemim
not kağıtlarım
mini dikiş setim
kibritim
eşimin kartları
rimelim,kremim,ve kalem sürmem
cımbızım
anahtarlarım
kulak pamuğum
kürdanım ve
unuttuğum
gözlüğüm
telefonum
tarağım ve çatal iğnem
işte ben bunları hep yanımda taşırım arkadaşlar bence bütün bu malzemelerin çantada bulunması gerek ne zaman lazım olacağı belli olmaz çünki
hele birde siz benim uzun yol çantamı görseniz çocuklar yolda ne lazım olsa annemde vardır sor derler birbirlerine ve mutlaka da vardır yol çantam valiz gibi zaten akla gelmayecek ama gerekliliği 7 yıldır gide gele kanıtlanmış bir sürü gereç sizede tavsiye ederim darda kalmazsınız:)
çocuklarım küçükkende nereye gitsem hiç darda kalmadan dönerdim tedbir almak her zaman kurtarıcıdır benden söylemesi Cahide arkadaşım bu mimi sevmediğini özele girmek olduğunu söylüyor haklıda ancak bir çantada neler bulundurması gerektiğini bilmeyen genç kardeşlerim için ben yayınlamayı uygun buldum umarım faydalı olduğum kişiler olur susamçörekotum sanada sevgiler canım:)







12 yorum:

emelce yemek dedi ki...

kek cok guzel gorunuyor bir o kadar da lezzetlidir eminim

kalpkurabiye dedi ki...

canımm ellerine sağlık çantan da pek doluymuş mübarek:))

Gönülünce dedi ki...

Harika lezzetler nefiss olmuşlar ellerinize sağlık...
Sevgiler...

www.gonuluncelezzetler.com

Adsız dedi ki...

Hem pasta hemde reçel çok güzel olmuş,eline sağlık,hayırlı cumalar...

kemalpaşatatlısı.com dedi ki...

Sevgili Aynur cuğum,

Tariflerim denenince ve beğenilince nasıl mutlu oluyorum anlatamam. Site böylece amacına ulaşıyor, güzellikler paylaşılıyor.Normal hayatta tarif vermeye çok alışkındım zaten(burada mütevaziliği bıraktım:)) Şimdi bunu sadece yakın çevremdeki arkadaşlarımla değil, çoook uzakta olsa da kalben birbirini bulmuş sevdiğim arkadaşlarla paylaşıyorum. Aynur cuğum, çok güzel bir cuma hediyesi olarak bunu kabul ediyorum. Seni çook seviyorum.O mübarek topraklarda dualarında beni de unutma olur mu?

rumma dedi ki...

Canım hayırlı cumalar öncelikle..

Gerçekten bu kadar mı tevafuk olur :)

Aslında taze hindistan cevizi tadını yadırgadım biraz aklıma hiç kurusunu kullanmakta gelmedi yerine ne olur acep diye epey kafa yordum...

Pastanın kekide çok güzel kabarmış ellerin dert görmesin.

Mine hanım 24 tane çıkarmış ama sanırım onun tepsisi büyük ben orta boy tepsi kullandığım için o kadar çıkmadı..:(

Elma reçelini bende denemiştim ama zencefilsiz olanını..:))

sevgiler canım

susamcorekotuFeriha dedi ki...

öncelikle hayırlı cumalar,aynurcum asıl şeker sensin,çantan gerekli olanla dolu elin kolun sağlamsa sorun yok ben ağır taşıyamıyorum maalesef,mamaların harika fazla okumadan bakıp kaçtım perhizden sonra inş:)ismimi şimdiye kadar yazmamıştım ama çok soran oluyor yazayım bari:))))FERİHA
tatlım benim için dua edermisin
selamlar sevgiler

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım gerçekten görüntü itibariyle harika gözüküyor ya her ikiside ellerine sağlık canım:)

Mimde çok cici :)

aleyna dedi ki...

ablacım tarifler süper.maşallah.baya emek harcamışsın.ellerine sağlık.çantada da yok yokmuş yani.çantada güzelmiş gözümden kaçamdı yani.sevgiler

sarmaşık dedi ki...

Ne kadar güzel ve değişik lezzetler bunlar, sizin de Mine hanımın da ellerinize sağlık şifa olsun :)
Hayırlı cumalar...

sarmaşık dedi ki...

Ne kadar güzel ve değişik lezzetler bunlar, sizin de Mine hanımın da ellerinize sağlık şifa olsun :)
Hayırlı cumalar...

umutluhayat dedi ki...

harika lezzetler olmuş ellerine sağlık

Aynurun Mutfagından Denenmiş Tarifler Papatya Sef Nefis Lezzetlerle Sizlerleyim.. AYNURUN MUTFAGINDAN PAPTYA ŞEF TARİFLERİ Aradığınız Tüm Tarifler.. Sosyal Ağlarda Bizi Takip Edin..