12 Kasım 2010 Cuma

DOĞRU YOLDA OLMAK İÇİN

Abdülkerim Karaağaç‘ın 1976 – 1980 yılları arasında merhum hocaefendi Mehmet Zahid Koktu hz. lerinin hadis dersleri esnasında aldığı notlardan bir derlemedir;
Az uyu
Az ye
Az konuş
Cömert ol
Nefsine muhalefet et
Tevazulu, alçak gönüllü ol
Güler yüzlü ol
Dedikoduya karışma
Tefekkürü unutma
Mümkün olduğu kadar kimseden bir şey isteme
Katiyen kimseyle münakaşa etme
Kimsenin ayıbını görme ve araştırma
Halka fazla meyletme
Kim bir şey isterse vermeye çalış
Tembellik etme
Zamanı boşa geçirme
Gaflet yerlerine hiç uğrama
Peygamber(sav) in sünnetine tam sarıl
Kardeşlerine itiraz etme, peki demeyi öğren
Ruhsatla değil, azimetle amel et
Muhakkak her gün Kur’anı Kerim’den bir bölüm oku
Dersini her gün muntazam yap
Tam edepli ol
Sabır dinin yarısıdır unutma
Mekruhlardan mutlaka kaç
Müstehap ehli ol
Şek ve şüpheden uzak ol
Sıdk ehli ol
Öleceğini bilsen yalan söyleme
İzinsiz başkasının evine veya odasına girme
Aceleci olma
Asâbi olma
Sûizanı bırak
Hırsı bırak
Her şeyin sonunu tevekkül ile bekle
Kadere her zaman teslim ve razı ol
Müslüman’a karşı aman buğuz etme
Benlik taşıma
Eller yahşi ben yaman, eller buğday ben saman de ve öyle ol
Nefsini daima zemmet(kötüle)
Dua ederken kardeşlerini unutma
Uyuyan kardeşinin uykusunu hayırlı bil
Şeytana fırsat verme, kontrol et
Nefsine  fırsat verme, kontrol et
Dil zikrini daim eyle
Evinden dışarı çıkınca nazar ber kadem et.(Ayak uçlarına bakarak yürü)
Sadakayı unutma
Erken yat erken kalk
Akait ve fıkıh öğren
Hadis (en az kırk tane) öğren ve onlarla amel et
İlminle amil ol (bildiklerini uygula)
Devamlı istiğfar ehli ol
Kimden bir nasihat duysan kendi ayıplarını düşün
İbadetleri beğenmezlik etme
Haktan uzaklaştıracak kötü arkadaşın bulunmasın, varsa terk et
Âsi kimselerin yüzüne bakma ki, basiret gözün kapanır
Sabah akşam murakabeyi elden bırakma
Kibir ve ucubu terk et
Namazın vaktinden evvel abdest al, ezan okunmadan camide bulunmaya çalış
Allah’ı ve ölümü aklından çıkarma
Yaptığın iyilikleri ve sana yapılan kötülükleri unut
***********
Bir tane de benden olsun.”Her kalıba sığmaya, her ortamın rengine bürünmeye çalışma !”
“Doğru yolda yürümek, her an bir tehlikeyle karşılaşabileceğini bildiğin halde,sonsuz bir huzur,  güven ve kararlılık içinde yürümektir”(CahideSultan) 
canım arkadaşımın izniyle yayınlıyorum bu yazıyı Allah ondan razı olsun umarım uygularız hepimiz

 GELEN OKUYAN HERKESE HAYIRLI CUMALAR

8 Kasım 2010 Pazartesi

PATATESLİ KARIŞIK SALATA VE BUĞDAY ÇORBASI

Selamlaaaar:)
Bugün bir salata ve çorbayla sizlerleyim
Patatesli karışık salata ve Buğday çorbası geçtiğimiz haftanın bir günü soframızı süsleyen iki lezzetti bunlara eşlik eden fırında baharatlı  patates ve tavuk baget karışımı idi gelin birlikte bakalım önce resimlere sonra tariflere buyurun:)))
2 adet patatesi haşlayıp soğutun,
1 adet iri havucu rendeleyin,
biraz göbek marulu iyice yıkayıp kıyın,
zeytinyağı,tuz,limon veya nar ekşisi ile harmanlayıp servis tabağına yerleştirin kenarlarını da yeşilliklerle süsleyip servis yapın sofranızı şenlendirsin miktarını azaltıp çoğaltmak yada ilaveler yapmak size kalmış:)

buğday çorbasının resmi
derin dondurucuda haşlanmış buğdayım vardı çıkardım çözüldükten sonra üzerini örtecek kadar sıcak suyla tencereye alıp pişirmeye başladım bir süre pişince suyunun azalmaya başladığını gördüm ve bir kase içerisinde 1 bardak yoğurtla 1 yumurtayı ve 1 kaşık unu güzelce çırptım azar azar çorba suyundan alıp karıştırarak tencereye ekledim hızlı hızlı karıştırmaya devam ettim  çorbamın kıvamı koyulaşıncaya kadar kaynatıp ateşten aldım üzerine tavada erittiğim tereyağının içine bir tatlı kaşığı biber salçası ve nane ilave ederek karıştırdım ve çorbamın üstünde gezdirdim servis ettim biz çok beğendik umarım sizde beğenirsiniz:)
Ben bazen içine minik köftecikler de katıyorum sizde isterseniz katın daha güzel oluyor tavsiye ederim.
bunlarda fırında baharatlı patates ve tavuk bagetlerimiz
kısaca anlatayım
bagetlerin derilerini soyup güzelce yıkadıktan sonra zeytinyağı,tuz,pul biber,karabiber,kekik,birazcık da soya sosunu bir kapta iyice karıştırıp sosa bulayın yarım saat kadar bekletin sonra içine patatesleri soyup atın karıştırın fırın poşetine doldurup bağıyla bağlayın tepsiye koyup bir iki yerinden minik delikler açtıktan sonra da ısıtıp hazırladığınız fırında 200 derece de kızarıncaya kadar pişirin mutlaka sıcak iken yiyin bekletince biraz kuruyor bekletmezseniz daha iyi olur.
afiyet olsun

DUYURU

Selam akadaşlar duyduk duymadık demeyin  Lam'ı tarif  isimli blogda düzenlenen bu güzel etkinliği sizlere haber vermek istedim katılmak isteyenler linke tıklayıp ayrıntılı bilgi alabilirler etkinlik konusu kurra ile kitap hediye etmek diyebirim size kısaca ben duyurdum gerisi size kalmış herkese güzel bir hafta dilerim:)

6 Kasım 2010 Cumartesi

KAVALA KURABİYESİ

Selam bloğuma misafir olan herkese:)
Daha önce diğer bloğumda yayınladığım ama burada olmayan muhteşem lezzetiyle çoğumuzun bildiği ve tadına doyamadığımız "Kavala  kurabiyesi" nin tarifini paylaşmak  istedim bugün özellikle  çok sevdiğim Feriha ablamın yani (susamçörekotu) nun eklememi istemesi üzerine hemen yazmalıyım dedim veeee işte tarifimiz
MALZEMELER
250 gr tereyağ ya da margarin
1 avuc badem -iri parçalara bölünmüş-
1 bardak kadar pudraşekeri
1-2 paket kabartma tozu
500 gr kadar un



YAPILIŞı
Yağdan 2-3 kaşık kadar ayırın ve bunu bir tavada bademlerle birlikte kavurun-fındıkta kullanabilirsiniz ama esası bademli oluyor-Bademleri biraz kavurduktan sonra üzerine 3-4 kaşık un ilave edin,birlikten 6-7 dk.kadar daha kavurun.
Diğer tarafta kalan yağı pudra şekerle biraz birbirine yedirin,kabartma tozu,un ve kavurdugunuz unlu bademli karışımı ekleyin.Unu azar azar ekleyin.Kurabiye hamuru kıvamına gelince un eklemeyi bırakın.Kagıt yayılmış tepsiye yarım ay şekli verdiginiz kurabiyelerinizi dizin.180 derecede yaklaşık 15-20 dk.beyaz kalacak şekilde pişirin.
AFİYET OLSUN.

Yunanistan dan gelen kavala kurabiyelerin içinde bütün bütün bademler  vardı birdahaki sefere bende katıcam inşaallah

MİLFÖYDEN LOKUMLU KURABİYE VE YUNANİSTAN' DAN GELEN KAVALA

Selam herkese güzel bir hafta sonu diliyorum
Bugün de sizlere misafirlerim için yaptığım içinde gül lokumu olan minik milföy kurabiyelerimin tarifini vermek istiyorum tek lokmalık oluşu ve çıtır çıtır lezzeti ile çayınızın yanında atıştırmalık olarak vazgeçemeyeceğiniz pratik bir kurabiye haydi mutfaklara aaaaaa siz hala duruyormusunuz? :)))))))))
1 adet milföy karesinden 4 adet kurabiye çıktığını göz önünde bulundurarak yeterli miktarda milföy hamuru
yetecek kadar küçük lokum (ben güllü lokum kullandım ) 
üzeri için pudra şekeri
Milföyleri 4 kareye keselim sonra içlerine 1 er tane lokum yerleştirip 4 ucunu tepede birleştirelim tepsiye dizdikten sonra 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirelim (fırın mutlaka sıcak olmalı yoksa milföyler güzel kabarmaz)
 fırından çıkardıktan sonra ılık hale gelene kadar bekleyip sonra üzerine bolca pudra şekeri eleyelim çayımızı demleyip afiyetle yiyelim 
haydi kolay gelsin hepinize 
Bu tarifimi de Gülo anne  ye   
hobidünyam etkinliklerinin "7" ncisi olan "milföylü lezzetler"  için yolluyorum harika tarifleriyle tüm katılanlara da teşekkürlerimi sunuyorum buradan:)
bu resimdekiler de eşimin arkadaşının Yunanistan dan hediye getirdiği kavala kurabiyeleri çoook lezzetliydi sadece paylaşmak istedim ayrıca bende yapıp yayınlamıştım ve lezzetin de hiç fark yoktu denemek isterseniz diğer bloğumda görebilirsiniz  bir tık yeter:)

4 Kasım 2010 Perşembe

RULO VE ÇİÇEK POĞAÇALARIM

Selam canlar:)
Misafirlerime yaptıklarımdan tariflerin sonuncusu olan poğaçalara geldi sıra  bir sonraki misafir soframdakileri eklemeye başlamadan bu tarifi de paylaşayım sizlerle haydi buyurun bakalım işte tarifimiz geldiiiii:)))
MALZEMELER:
200 gr. tereyağı veya margarin
1 su bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayırılacak)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat 
1 çay kaşığı pul biber (eklemeyebilirsiniz)
aldığı kadar un 
1 çay kaşığı pekmez (üzeri için)
YAPILIŞI:
Tüm malzemeyi hamur yoğurma kabına alıp yumuşacık bir hamur yapılır sonra isteğe bağlı olarak peynirli veya patatesli iç harcından koyulur arzuya göre şekil verilip üzerine yumurta sarısı 1 çay kaşığı pekmez karıştırılıp  sürülerek 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirilir soğuyunca servis yapılır 
"ilk gün kıyır kıyır bir poğaça oluyor ikinci güne kalınca yumuşak ama hala lezzetli bir poğaça olarak keyifle yeniyor yanında misss gibi bir çay olunca da dadına doyulmuyor":))))
şeklini ben bazen rulo bazen de çiçek kalıplarla kesrek çiçek şeklinde yapıyorum siz nasıl isterseniz öyle yapın.
Bir sonraki misafir soframdakilerin paylaşımında buluşmak üzere sağlıkla muhabbetle kalın

3 Kasım 2010 Çarşamba

ERİŞTELİ MANTI

Herkesi selamlayıp güzel bir gün dileyip başlamak istiyorum yazıma ve bekleyen ziyaretcilerim için Erişte mantısının tarifini vereceğim bu gün sizlere dün gelen misafirlerim için tekrar yaptım zevk alarak yediklerini söylediler beğenilmesi de beni oldukca memnun etti tabi afiyet şifa olsun yiyenlere sizde mutlaka denemelisiniz bence bu lezet kaçmaaaaz:)
Malzemeler:
yeteri kadar erişte (ev yapımı olursa daha lezzetli olur)
2 kaşık tereyağı, tuz
 
Sosu için:
yoğurt, çok az tuz
Üzeri için:
kafi miktarda yağsız kıyma
bir adet incecik kıyılmış soğan
yeterli miktarda haşlanmış kabukları ayıklanmış nohut
tuz,karabiber,pul biber
yeterli miktarda zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı
yarım çay bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
İlk olarak tereyağını bir tencerede eritip erişteleri içine atın ve biraz kavurduktan sonra üzerini örtecek kadar suyla pişirin ateşi kapattıktan sonra güzelce bir karıştırıp demlenmeye bırakın
Diğer tarafda üzerinin kıymalı sosunu hazırlamak için bir tencereye zeytinyağını ve incecik kıyılmış soğanı pembeleşene dek kavurun kıymayı koyup karıştırarak hafifce kavurun sonra ateşi kısıp arasıra karıştırarak kapağı kapalı bir şekilde sulanmasını ve suyunu çekmesini bekleyin suyunu iyice çektikten sonra biraz daha kavurmaya devam edin nohutları, tuzunu ve baharatlarını da ekleyip karıştırın salçayı ilave ederek bir iki tur karıştırdıktan sonra suyu da ekleyin azıcık kaynattıktan sonra servis aşamasına geçebilirsiniz
önce borcama eriştemizi yerleştirip üzerine yoğurdu çırparak tamamen kaplayın veee en üstüne de hazırladığınız kıymalı harcı yayın artık yenecek duruma geldi hemen tabağınıza alıp kaşığınızı daldırın bu lezzetten mahrum kalmamak için bir an evvel deneyin ihmale gelecek bir tat değil:)))
NOT:
ölçü veremiyorum çünki kişi sayısına göre azaltıp çoğaltarak el ayarı göz kararı yaptığım bir yemek ve sanıyorum ki herkesin de ayarlayabileceği birşey.

1 Kasım 2010 Pazartesi

ELMALI VE KADAYIFLI ÇİÇEK MİLFÖYLER

SELAM HERKESE 
Değişik bir iç harcıyla yaptığım ve misafirlerim  tarafından çok beğenilip tarifi herkes tarafından alınan
elmalı çiçek milföylerin tarifini paylaşmak üzere buradayım yarın misafirlerim olacak aslında hazırlıklarımla uğraşmam lazım ama önce bekleyen arkadaşlarımı daha fazla bekletmemek için çabucak yazıp mutfağa gitmeliyim çok işim var çooook:)
yeteri kadar milföy lazım
İç harcı için de:
minik minik doğranmış elma biraz şekerle ve bir çimdik tarçınla yumuşayıncaya kadar pişirilip soğumaya bırakılır
1 su bardağı ince kıyılmış kadayıfla bir kaşık  şeker ve  iri kıyılmış ceviz pembeleşene kadar kavrulup soğutulur 
soğuyan harçlar birleştirilip içine yarım çay bardağı "Condensed  Milk" katılır eğer bulamazsanız onun yerine bir miktar bal da ekleyebilirsiniz aynı işi görür
eveeet artık yapılışına geçebiliriz 
sevgili arkadaşım çok güzel vermiş ayrıntılarını ben resimleme fırsatı bulamadığım için aynen kopyalayıp aktardım sizlere umarım bana kızmaz ama anlatmakla da olmazdı anlaşılamazdı ne yapayım:)

hazırladığınız iç harcını ortasına koyup resimdeki gibi katlayın sonra ben kenarlarını içe doğru hafifce bastrıp çiçek şekli vermeye çalıştım siz ister bu şekilde ister benimki gibi yapın üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin çıkınca soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin ve afiyetle yiyin:)
Aynurun Mutfagından Denenmiş Tarifler Papatya Sef Nefis Lezzetlerle Sizlerleyim.. AYNURUN MUTFAGINDAN PAPTYA ŞEF TARİFLERİ Aradığınız Tüm Tarifler.. Sosyal Ağlarda Bizi Takip Edin..