25 Nisan 2011 Pazartesi

SOSLU BİFTEK - PATATES PÜRESİ - YOĞURTLU ŞEHRİYELİ ÇORBA - ZENCEFİLLİ AYVALI KOMPOSTO

Selam olsun tüm misafirlerime ve blogcanlarıma
Bu gün sizlerle paylaşmak istediklerim başlığı biraz kalabalık etti ama sofralarınız için fikir olması açısından yayınlamak istedim çok lezzetli yemeklerimi:) (kendini beğenmişlik ettim sanırım):))))))
Önce bifteği terbiyelemek için ne lazım onunla başlayalım ben her zaman biftekleri bir gece önceden terbiye eder ertesi gün pişiririm lokum gibi olur tabi bifteklerin de güzel olması önemli eee buda kasabınızın marifetli ellerine kalmış:D
İlk önce 1 adet büyükce soğanı rendeleyip suyunu tülbentten süzüyorum ve içine 1 fincan süt ile 1 fincan zeytinyağı karıştırıp arzu edilen miktarda karabiber ve pulbiber de ekledikten sonra biftekleri içinde güzelce harmanlayıp kapaklı bir kap içerisinde buzdolabında sabaha kadar bekletelim yumuşacık olsun.
Sonra sabah bir tencereye alıp önce harlı ateşte bir altüst ettikten sonra ateşi iyice kısıp pişmeye bırakalım ayrı bir yerde 3 adet domatesi rendeleyip içine bir kaşık domates ve biber salçası karışımını karıştıralım, kekik, karabiber,pulbiber,1 diş sarımsak (rendelenmiş),1 çay kaşığı şeker,1 tatlı kaşığı unu da ilave edip iyice karışmasını sağlayalım etlerimiz suyunu tamamen çektikten sonra çatalla pişme durumuna bakalım eğer biraz daha pişmesi gerekiyorsa o zaman 1 çay bardağı kaynar su ekleyelim yine kısık ateşte suyunu çekmesini bekleyelim ardından etleri alt üst ederek hafifce kızarmalarını sağlayalım ve sosu etlerin üzerine döküp kısık ateşte pişirmeye devam edelim domateslerin sulu olmaması halinde 1 çay bardağı kaynar su da bu aşamada eklenebilir 5 dakika sonra da artık yeteri kadar tuz ilave edilerek iyice pişip sosunu çekmesi beklenir sonra servise hazırdır afiyetle patates püresi ve pilav eşliğinde yenir:)
Gelelim çorbamıza
İlk olarak tencereye 3 bardak kaynar su veya varsa et suyu koyulup içine de 1 küçük çay bardağı arpa şehriye katılır şehriyeer pişinceye kadar arasıra karıştırmak suretiyle kaynatılır sonra bir başka kabın içinde 1 yumurta,3-4 kaşık süzme yoğurt,1 kaşık un 1 bardak suyla çırparak pürüzsüz hale getirilir pişen şehriyelerin içine eklenir ardından 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı (silme) kuru nane ilave edilerek çorbanın yapımı tamamlanır kıvamını da almışsa leziz çorbanız servise hazır hale geldi demektir afiyet olsun:)
Ben bu yemekleri hazırladığım gün pilav pişirmek istemedim kelebek makarnayı sade (tereyağlı) olarak pişirdim servis ederken de büyük tabak tercih edip ortasına bir kasede yoğurt koydum isteyen tabağına aldığı makarnanın üzerine yoğurt ekleyip öyle yedi isteyen sade yedi
Yanında da bol nane ve göbek marul olan salata tabağı hazırladım sağlıklı olsun diye:D
Veeee son olarak da evdeki ayvaları ve elmaları küçük küçük doğrayıp içine misket büyüklüğünde taze zencefili incecik doğrayıp onuda kattım birde 4-5 tane hibiskus atıp bir tencere kaynar suyun içine katıp kaynattım 10 dakika kaynadıktan sonra yeterli miktarda şeker ilavesiyle tatlandırıp 10 dakika daha kaynatarak ocaktan aldım soğuyunca da buzdolabına alıp iyice soğuyunca servis ettim zencefil çok güzel bir lezzet vermişti ve hibiskus da rengine güzellik katarken hafif bir mayhoşluk katmıştı tavsiye ederim çok da faydalı bitkiler bunlar şifa olsun yapanlara
NOT: şeker katmak istemeyenler için bir önerim var evde süzme balınız varsa kompostonuz piştikten ve ılık hale geldikten sonra 2 bardak suyundan alıp içine bal karıştırarak erimesini sağlayın ve kompostoya karıştırıp için tamamen doğal ne dersiniz???

17 yorum:

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

LEZZETİNE DOYULMAZ BU YEMEKLERİN ŞİMDİ ÇOK ŞIK BİR TABAK OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK ZENCEFİLLİ HOŞAF NASILDIR ACABA DENEMEK GEREK SAĞOL CANIM TARİFLERİNİ PAYLAŞTIĞIN İÇİN.
SEVGİLER

muko dedi ki...

merhabaaaaa

eline sağlıkk canım her biri harika görünüyor

sevgileirmlee

hanife dedi ki...

eline sağlık yemekler harika,etleri yumuşatmak için kullandığın sosu dana kuşbaşında kullansam eti yumuşatırmı acaba sevgiler

halime dedi ki...

ellerine sağlık canım.akşam ziyafeti olmuşşşşş.
sevğiler...

Unknown dedi ki...

Birbirinden güzel lezzetler bunlar.
Nefiss görünüyolar
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

necla dedi ki...

sofra şahane canım çektid doğrusu ellerinize sağlık ..

Tümay Öztürk dedi ki...

Etlerin önden marine etmek çok daha lezzetli ve yumuşak yapıyor. Ellerine sağlık masada tabakta nefis:)

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

leziz bir öğün olmuş ...ellerinize kollarınıza sağlık....

mine dedi ki...

birbirini tamamlayan nefis lezzetler çok hoş bir sunumla ellerine sağlık

yeşim dedi ki...

ellerine sağlık canım en sevdiğim menü püre ve et...sizlere şifalar olsun.öpüyorum.

Aycan dedi ki...

Yumuşak yumuşak bir biftek ohhh nefis görünüyor.Ellerine sağlık.

Cahide dedi ki...

Selamun aleykum ablam. Önce şöööyle bir aşağılara indim. Çok nefis şeyler yapmışsın maşaallah. Ellerin dert görmesin ablacım.Bu tariflerde çok güzel. Etin yumuşaması birazda ete bağlı sanki. Bazı etler ne yapsan çok sert oluyor.
Size afiyet şifa olsun ablam. Muhabbetlerimle...

muhabbetsofrasi dedi ki...

hey maşaAllah

eline sağlık olsun canım :)

Tarifkolik/Öznur dedi ki...

Merhaba Aynurcum ellerine sağlık şahane bir menü olmuş gerçekten. Bu arada etkinlik çok güzel oldu yardımların ve katılımın için sana ayrıca teşekkür ederim. Yine böyle acil durumlarda bana haber edebilirsin ama şimdi biraz dinlenmeliyim :) Gerçekten yorucu geçiyormuş. Çok güzel bir arşiv oldu. Çok mutluyum. Tekrar görüşmek üzere Allah'a emanet ol..

**sema** dedi ki...

hepsi de çok leziz görünüyor.. ellerinize sağlık.. sevgiler..

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Her biri ayrı güzellikte olmuş.Blogunun yeni görüntüsüde çok güzel. Hayırlı günlerde kullan.
Sizleri çok özledim.
Sevgiyle kal.

durme durme dedi ki...

Biftek çok leziz görünüyor, hepsi için ellerinize sağlık.

Aynurun Mutfagından Denenmiş Tarifler Papatya Sef Nefis Lezzetlerle Sizlerleyim.. AYNURUN MUTFAGINDAN PAPTYA ŞEF TARİFLERİ Aradığınız Tüm Tarifler.. Sosyal Ağlarda Bizi Takip Edin..