31 Mart 2010 Çarşamba

PIRASA SARMA (ÜÇGEN) ve BİBERLİ SOĞAN SOTESİ

SELAM ARKADAŞLAR
Bu tarifi blogları gezerken görüp çok beğenmiştim pırasanın sarılış şekli ilgimi çektiği için evde de kalın pırasalarım olduğundan hemen denedim eşim ve Gebzeden gelen misafirlerim de çok sevdiler elime kalın pırasa geçtiği sürece hep bu şekilde yapma düşüncesindeyim (goncam da öyle istedi):) yalnız sizlerden bir ricam var bu tarifi bloğunda yayınlayan arkadaşım görüp de ben yayınlamıştım derse çok memnun olurum not alırken ismini yazmayı aceleden unutmuşum kusuruma bakmasın bildirirse hemen düzeltirim gelelim nefis sarmaların tarifine:
önce kalın kalın pırasalara ihtiyacımız var
pırasaların kalın kısımlarını bir karış uzunlukta (20 cm. kadar)kestim boyunca bir çizik attım
sonra tuzlu suda biraz yumuşayıncaya kadar haşladım her yaprağı teker teker ayırıp kesme tahtasının üzerinde köşesine iç harcını koyup muska gibi üçgen sardım tencerenin tabanına artan pırasaları serip sarmalarımı yerleştirdikten üzerine limon dilimleri yerleştirdim açılmasınlar diye porselen bir tabak bastırıp sonra tuz zeytinyağı ve su ilave ederek kapağını kapattım pişirdim (kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirdim)
soğuduktan sonra servis tabağına aldım ve afiyetle yedik tavsiye ederim çay davetleri için de güzel olur:)
İç harcı olarak ben buradaki dolma harcını kullandım tıklayıp bakabilirsiniz 
Bu tariflerimi de sevgili arkadaşım LAMA nın Ye #53 sebze yemekleri etkinliğine yolluyorum
şimdide biberli soğan sotesinin tarifne geçelim aslında bu tarifi bir et veya tavuk yemeği ile birlikte yazmak istiyordum ama merak eden arkadaşlarım varmış o nedenle bekletmeden yazmayı uygun gördüm et ve tavuk yemeklerine çok yakışan bir lezzet buyurun tarife:)

2 adet kuru soğan ,1 adet turuncu dolma biber,1 adet kırmızı dolma biber ,5 adet yeşil biber,
1 fincan zeytinyağı,1 çay kaşığı tuz,1 çay kaşığı şeker,1 çay kaşığı soya sosu.
önce soğanlar soyulup dilim dilim doğranır sonra biberler de aynı şekilde temizlenip dilimlenir ve teflon bir tavada bütün malzeme birlikte iyice karıştırılıp bir müddet sotelenir yeteri kadar yumuşaması için kapak kapatılıp kısık ateşte biraz pişirildikten sonra servise hazırdır mutlaka denemenizi öneririm çok da sağlıklı bir garnitür ben burada gittiğimiz oldukca nezih bir restoranda görüp yapmıştım tavukla servis ediyorlardı eh bu günlük bu kadar yeter canlarım sizlere hayırlı günler diliyorum Allah'a emanet olun:)

19 yorum:

Yildiz dedi ki...

Pırasa sarmasını komşum yapıyor gerçekten nefis bir lezzet ellerine sağlık canım senin sarmalarda harika olmuş misafrilerinle bereketli afiyetli olsun...

ÜmmüAbdullah dedi ki...

selamlar canmniçi,
ellerine kollarına sağlık. ben de bu tarifi( pırasa dolması) ne zamandır ha aradım ha arayacam diyordum ki sen yayınladın. ne diyeyim Allh razı olsun. hepsi de enfes görünüyorlar...sevgiler canm...
dualarda unutma beni o mubarek makanlarda e mi?...

hayatcemresi dedi ki...

Aynurcuğum,
dolmalar çok güzel duruyor,canım çekti :) ellerin dert görmesin,
sevgilerimle...
Rabbime emanet ol.

kalpkurabiye dedi ki...

ellerine sağlııkk balımm nefis görünüyorlar..

aleyna dedi ki...

ablacım nefis lezzetler.özellikle soğan sotesi ilginç geldi bana.a.e.o

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Aynur,
Bende internette bu şekilde sarılmış pırasa dolmasını görmüş ve çok beğenmiştim.
Ama henüz denemeye fırsat bulamadım.
Ben klasik pırasa dolması yapıyorum.
Fakat bu tarif pırasaları doldurmaktan daha pratik, mutlaka deneyeceğim.
Ellerine sağlık.

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

canım benim ellerine sağlık afiyet bal olsun gercekten nefis olmuş...
sevgiler

bülbülünyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Çok güzel ve iştah açıcı görünüyor.
Sevgiyle kal.

Tarif Diyarı dedi ki...

Bizim evde pırasa pek tüketilmiyor bu tarife bayıldım mutlaka deniyeceğim elinize sağlık nefis olmuş

nuran dedi ki...

aynurcum tariflerin muhtesem ellerine saglik...selamlar

Hayrunnisa (mueddibe) dedi ki...

ilk defa pırasadan sarma yapıldığını gördüm ve ilk fırsatta denemek istiyorum.Tarif için teşekkürler.Ellerinize sağlık!

SEVGİ dedi ki...

Ben de bir kere yaptım pırasa dolmasını aslında görünüm ve lezzet olarak değişik bir tad .
Ben sevdimde ama eşim pek sevmedi ..
Egede beyaz lahanayıda aynı şekilde sarıyorlar çok hoş oluyor bana biraz zahmetli geliyor..
ellerinize sağlık..

susamcorekotu dedi ki...

papatyam tatlım,pazarda kalın pırasaları gördüm keşke alsaydım dedim şimdi:)) çok beceriklisin maşallah,
diyetimi soruyorsun iyi gidiyor elhamdülillah 12 kg oldu daha var yaaaa:((( olacak inşalaah selam ve dua ile kal

tatlilar gülcandan dedi ki...

Kim sevmezki zahmetli ama nefis lezletli afiyetler olsun hayirli aksamlar öptüm.

umutluhayat dedi ki...

elinize sağlık gerçekten çok ilginç

DUSBAHCESI dedi ki...

Cok guzel gorunuyorlar, ellerine saglik. Denemek lazim.

Cahide dedi ki...

canımsın benim,sen ne yaparsında güzel olmaz.her tarifin ayrı güzel.bende bu şekilde denemedim hiç.Herkesin bildiği yöntemle yapmıştım bir kez ama uğraştırdı diye dahada yapmadım.bunların görüntüsüde güzel olmuş ellerine sağlık can ablam...

kalpkurabiye dedi ki...

YE# 54 ŞIMARTAN MEYVELİ TATLAR ETKİNLİĞİ ' ne ev sahibeliği yapıyor ve
1-30 NİSAN 2010 Tarihleri arasında katılımlarınızı bekliyorumm..


Kıpır kıpır, sımsıcak, aşk dolu, mis kokulu bu güzell bahar günlerinde tümm can dostlarımı etkinliğimi şenlendirmek üzere davet ediyorum..


Blogu olan arkadaşlar, blogunuzun ismini, tarifinizin adını ve linkini,
Blogunuz yoksa isminizi ,tarifinizin adını, fotosunu ve yaşadığınız şehiri dnz.gns.37@hotmail.com adresine mail atabilirsiniz..

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım ilk defa duydum ama çok hoşuma gitti hemen not aldım en kısa zamanda deneyeceğim .....

Ellerine sağlık...