Herkese selaaaam:)
bu lahana dolmasının tarifini yıllar önce daha 15 yaşında iken sana margarinlerin uç kısımlarını kesip biriktirerek aldığım küçük bir sana kitapcığından görüp denemiştim ve çok beğenildiği için gevşek ve uygun boyda lahanayı bulabildiğim her zaman yaparım sizlerle de paylaşmak istiyordum ama buralarda öyle gevşek lahana bulmak pek kolay olmuyor geçenlerde markette lahanaları yoklarken gevşecik bu lahanayı denk getirdim hemen aldım ertesi gün dolmamı yaptım eşimde özlemiş bir güzel yedik (Rabbim olmayanlara da versin Amiiin) şimdi de sizlere tarifini anlatayım
Bu arada sevgili blog arkadaşım LAMA Ye# 53 sebze etkinliğine katılmak için benide davet etmiş hemen bende tarifimi ona yolluyorum kolay gelsin arkadaşım :)
Malzememiz:
oldukca gevşek ve büyük olmayan bir lahana
1 adet büyükce kuru soğan
1 su bardağı pirinç
1 avuç dolmalık fıstık
1 adet havuç
yeteri kadar zeytinyağı
ağız tadınıza göre tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
azıcık karabiber
bir tutam kuru nane
Yapılışı:
önce soğan incecik doğranır zeytinyağının bir kısmıyla kavrulur içine fıstıklar ilave edilir hafif pembeleşince ince rendelenmiş havuç eklenir biraz daha kavurulup iyice yıkadığımız pirinçler karıştırılır tuzu şekeri karabiberi de katıldıktan sonra 1 çay bardağı su ilavesiyle kapağı kapalı olarak biraz pişirilir yarım limon sıkılıp karıştırılır iç malzememiz hazır beklerken
büyükce bir kabın içinde bol su ve 1 tatlı kaşığı tuz atılıp kaynatılır lahananın alt tarafındaki sert kısım kesilip hafifce dipden çıkarılır dış yapraklarından ikiside ayrılıp birlikte kaynayan suda biraz yumuşayana kadar haşlanır çok fazla değil
lahana süzülerek sudan çıkarılıp ters çevrilerek bir tepsiye alınır ilk olarak ortasında küçük bir oyuk açılıp oraya iç harcı yerleştirilir daha sonra her yaprak açılarak aralarına biraz iç koyulup kapatılır bu şekilde tüm yapraklar doldurulunca
ayırıp haşladığımız dış yapraklar kapatılır tencereye ters çevrilerek yerleştirilir üzerine bir kapak yada porselen tabak koyduktan sonra tencerenin kapağı kapatılır yaprakları açılmasın diye sonra zeytinyağı tuz ve sıcak su ilave edilip pişirilir (su kaynar kaynamaz ateş kısılmalı)
lahanamız iyice piştikten sonra çok dikkatli bir şekilde geniş servis spatulaları ile servis tabağına alınır üzeri istenilen şekilde süslenir soğuyunca dilimlenerek servis edilir
umarım anlatabilmişimdir hem yapıp hem resimleyemedim kusura bakmayın arkadaşlar aslında kolay ama anlatırken sanki zor gibi görünüyor bence denemelisiniz çok lezzetli oluyor
buda dilimlenmiş hali nasıl??
21 yorum:
Görüntü harika ellerine sağlık canım, hayırlı haftalar...
canım bu dolma sülale boyu olmuş kocamann bereketli oohh ellerine sağlık..
yarın oldu canm benim. tarifi sabırsızlıkla beklemekteyim :)
öpüyorum güzel yanaklarından..
dualrda unutma e mi ? :)
sevgiler ...
ben de tarif için geldim ..
sunum değişik olmuş ..
e hadi ama tarifi alalım..
ellerine sağlık canım ..
Canım,
Ellerine sağlık, bütün lahana dolman nefis görünüyor.
Bende de o bahsettiğin kitapçıktan var, hâla saklarım.
Bir zamanlar ömrüm margarin kapakçığı biriktirmek veya kulakçık kesmekle geçerdi.
Nerde yemek kitabı kampanyası orada ben : )
Şimdi nasıl o yağlı kapaklarla uğraşmışım diyorum.
Ama hiç bir kitapçığa da kıyamayıp, saklıyorum.
Bu tarifi lahanayı çok sevdiğim için evlendikten sonra denemiştim.
Sonra blog açınca bu tarifi yapıp, yayınladım.
Kızkardeşim çok sever bu şeklini.
Yapmak isteyenlere tavsiyemdir, nefis oluyor.
Canım,
ellerine sağlık. Muhteşem bir görüntü. Bayıldım. Ne kadar şık durmuş.
Sevgiyle kal.
Hımmm
çok nefis görünüyor tam benlik desem :))
pek sarmaya vakit bulamıyorum sanırım bu daha az zaman alır ilk fırsaata lahanalar bitmeden denemeliyim ..
Sağol canım paylaşım için çok makbule geçecek bu tarif..
Ellerine sağlık...
Arkadaşım ellerine sağlık çok güzel bir görüntüsü var.
Birde bloğumda ödülün var :))
Sevgiler...
Ellerine sağlık arkadaşım,yıllar önce bir yemek dergisinde görmüştüm ama denemek kısmet olmadı ,afiyet şifa olsun.Selam ve dua ile...
Aynurcuğum,
tarifi o kadar güzel anlatmışsın ki yapmak isteyen herkes yapabilir,inşaallah anlattığın gibi bir lahana ile tanışırsam :)denerim,etlisi de olur diye düşünüyorum çünkü lahana sarmasının etlisini sevdiğim için bunu da öyle yaparım inşaallah,sarmasından daha basit görünüyor,ellerine sağlık,Rabbime emanet ol,en kalbi muhabbetlerimle...
Süper ellerine sağlık canım....
Canim ellerine saglik nefis görünüyor.Degisik sarmisin lahanayi cok ta güzel olmus Sevgiler canim öptüm.
canım ellerine sağlık nefis bir tyemek olmuş
bitanem döndüm şükür
daha iyiyim şimdilerde
inşlh birgün bende gelebilirim oralara
canım tatilde gelince görüşelim inşlh
çok farklı bir sunum.. harika görünüyor. böylesini hiç görmemiştir. hemen denemem lazım. haftaya pazara çıkılıyor ve gevşek lahana aranıyor. ellerine sağlık canım.
sa,
ellerinize sağlık,çok güzel olmuş.Allah'a emanet olun..
ellerinize sağlık çok ilginç olmuş
Oyy benim canım ablam,yine neler yapmış neler...
Bunun görüntüsüne vuruldum ben tam misafirlik olmuş,elcağızların dert görmesin mahirem.Acaba sarmasından daha mı kolay olur böyle?
Canım ablam ilk ziyaret etttiklerim arasındasın,bilesin.yazmayıda özlemişim bu arada:)
Bu süreçte verdiğin destek için Allah razı olsun.
Bugün ortağımın yeni yazısı geliyor bence soruları hazırla:)
Allah'a emanet ol gönlü güzelim...
Aynur cuğum,
Süper bir görüntü ve süper bir tarif. Daha önce ne gördüm ne de yedim ama güzel olduğunu tahmin edebiliyorum.Üstelik tek tek sarmaktan kesinlikle daha pratik.Pazarda gevşek ve küçük lahana görürsem inş. alıp yapıcam.Sevgilerimle...
papatyamm ... neden blog arkadaşlarının içinide bloğumu göremiyorum:((((
Papatyam eline sağlık ..görüntü süper ,tadı da eminim öyledir de bunu yemek nasıl olacak çatallamı?yemesi kolaysa, denemesi bedava değil tabi ama deniycem:)))))
bu dolmalar cok güzel pirasa sarma ve bu dolma favorim.ellerinize saglik.Sevgiler gönderiyorum...
Yorum Gönder